Zaza Dili ve Kimliğine Saygılı Olsunlar



Zaza Dili ve Kimliğine Saygılı Olsunlar

Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Özcan (Tunceli Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı)



Zazalar ve Kürtler akrabadırlar. Filistinlilerle İsrailliler de akrabadır. Akrabalık ilişkisi farklı, dil farklıdır. Ben bir araştırmamda Kürtçe ve Zazaca'da en çok kullanılan ve eğitimle insan dağarcığına girmemiş 200 kelime seçtim. Aynı araştırmayı Almanca ve İngilizce için de yaptım. Almanca ve İngilizce yüzde 12'lik bir farkla birbirine daha yakın çıktı.Özcan, 200 kelime seçtiğini ve bu kelimelerin Zazaca-Kürtçe ve Almanca-İngilizce karşılıklarını yazdıktan sonra, ortaya çıkan sonuçtan sonra dehşete kapıldığını söyledi. Ancak Almanca ile İngilizce arasındaki bu benzerliğe rağmen, kimsenin İngilizce ve Almanca’yı birbirinin lehçesi olarak görmediğini belirtti.


Zazaların Kürt olduğunu iddia edenler Türk asimilasyoncu geleneğinin Kürtlere yaptığını Zazalara yapıyor. 80 yıldır Kürtler, dillerinden hareketle Türk olmadıklarını ispatlamak için uğraştılar. Saygılı olmalılar.


Zazaca ile Kürtçe arasında ki benzerlik Almanca-İngilizce, İspanyolca-İtalyan arasında ki kadar dahi yoktur. Uzun zamandır aynı topraklarda yaşamalarına rağmen, dil kültür yakınlığına rağmen farklı dil,kültür,tarihi yaşamıştır.

Tüm irani diller de benzerlik vardır. Gazeteci,tarihçi Murat Bardakçı; Tarihin Arka Odası programında Farsça bildiğini ve Kürtçe’yi yavaş konuşulduğunda gayet iyi anladığını söylemiştir. Zazaca dili hakkında ise pehlevice ile çok benzediğini dile getirmiştir.

Hiç yorum yok

ZAZACA VÜCUD UZUVLARI

VÜCUDUN BÖLÜMLERİ(ZAZACA ) EL AYAK AĞIZ DİŞ PARMAK BAŞ VB VÜCUD UZUVLARININ ZAZACA İSİMLERİ