BİZ ZAZALAR GÜÇLÜYÜZ


Binlerce yıldır türlü felaketler yaşamasına, baskı ve soykırımlara uğramasına rağmen milli değerlerini sadece sözlü kaynaklarla yaşatıp günümüze kadar getirebilen tek halk Zazalardır. Bu gerçeği ünlü araştırmacı yazar prof. W.B LOCKWOOD dile getirmiştir. ‘Zazaları atalarının dilini günümüze kadar koruyabilmişlerdir.’ Zazalar tarihinde devletler kurmuş savaşlar yapmış özellikle de savaşçı özelliğiyle ön plana çıkmış bir halktır. Zazalar yaptığı kahramanlıkları savaşları başarılarla övünmemiş, diğer halklar gibi tarihi başarılarını kaynaklara geçirmemiştir. Bu yüzden Zazaların tarihini Avrupalı araştırmacı yazarların kaynaklarından öğrenebiliyoruz.
Örneğin; Türklerin ilk yazılı kaynaklarında şu ifadeler geçer: ‘‘aç fakir milleti hep toplattım,fakir milleti zengin kıldım.’’ Bir hükümdar kendi yaptıklarını anlatıyor kendini övüyor. Bunu yaptım, şunu yaptım diye. Türk tarihinin ilk yazılı kaynağında hükümdar yaptıklarını anlatıyor. Çoğu milletlerin yazılı kaynaklarında kendi halkını ve milletiyle ilgili tarihi olaylar yüceltilerek anlatılır. İşte Zaza milletinde bu durum yoktur. Bu tıpkı tavukla hindinin yumurtlamasına benzer. Her ikisi de yumurtlar fakat hindi yumurtladığı zaman yumurta yaptığını kimse anlamaz. Ama tavuk yumurtladığı zaman ortalığı inletir. ‘’Gıt gıt gıdak gıd gıdak, bakın ben yumurtladım’’ diye bas bas bağırır. Hâlbuki hindi de yumurta yapar ve hem de tavuktan daha büyük. Ama yine de tavuk gibi ses çıkarmaz. Zazalar da diğer halklar gibi Savaşlar yapmış. Devletler kurmuş. İmparatorluklar yönetmiştir. Fakat diğer milletler gibi bunun reklamını yapmamıştır. İngilizler, Türkler, Fransızlar vs diğer milletler tarihsel başarılarını sürekli hatırlatmış ve yazılı kaynaklara geçirmiştir Tavuk misali. Zazalar ise yaptığı görkemli başarıları normal bir şey yapmış gibi hiç afişe etmemiştir hindi gibi.
Biz Zazalar güçlüyüz. Bu gücümüzü 3 kıtaya hükmeden Osmanlı bile kabul etmiştir. 3 kıtaya hükmeden Osmanlı İmparatorluğu Küçük bir ili hiç tam olarak egemenliği altına hiçbir zaman alamamıştır. O şehir ZAZA ŞEHRİ DERSİM. Dersim daima özel bir yer olmuştur. Sancağı diğer il sancaklarından farklı olmuştur. Bazı dönemlerde Dersim’e karşı bir sefer düzenlenmişse de başarılı olamamıştır. Tamamı Kürt aşiretlerinden oluşan Kürt Hamidiye Alaylarının Zaza Şehri Dersimi ele geçirmek için kurulması tarihteki bir örnektir. 1920’lere kadar Dersim bu özelliğini korumuştur. Zazaların gücü ortadır. Bugün Anadoludaki başarılı hareket ve oluşumların arkasında Zazalar vardır. Basit bir örnek bugün Zaza milletvekilleri, Zaza il ve ilçe parti başkanları,parti kollarındaki Zaza yöneticilerin hepsi çıkıp; ‘’biz partilerimizin görevlerinden istifa ediyoruz’’ dese. Zaza milletvekilleri de partimizden istifa edip ‘’Zaza kökenli vekil arkadaşlarımızla, meclis çatısı altında yeni bir oluşuma gidiyoruz’’ dese. HDP,AKP,CHP,MHP diye bir şey kalır mı?
Zazaların gücünden herkes haberdâr. Bu nedenle Zazaların asimile olması, yok olması, buharlaşması her kesimin ortak faydası olması sebebiyle, aynı zamanda gizli hedefleridir.
Zazana Dergisi Çalışma Grubu

Hiç yorum yok

ZAZACA VÜCUD UZUVLARI

VÜCUDUN BÖLÜMLERİ(ZAZACA ) EL AYAK AĞIZ DİŞ PARMAK BAŞ VB VÜCUD UZUVLARININ ZAZACA İSİMLERİ